Bedrijfsyoga, yoga op de werkvloer

Minder ziekte verzuim? Betere concentratie? Teambuilding?

Yoga, Mindfulness en Meditatie binnen het bedrijf omdat het ten goede komt van het welzijn van de werknemers en daarmee dus ook de organisatie. Je investeert in de gezondheid van de medewerkers en draagt bij aan een positieve werksfeer. De oefeningen kunnen op de werkplek of in een aparte ruimte plaatsvinden maar ook in ons yogacentrum.

  • Yoga op de stoel / mat
  • Mindfulness of stressreductie
  • Voor het werk, tijdens de lunchpauze, na het werk of door jou bepaald tijdstip
  • Eens per week, frequenter of eenmalig, bepaal zelf de tijdsduur (20 tot 75 minuten)
  • Op kosten van de zaak, of met een bijdrage van de deelnemers

8 Redenen waarom bedrijfsyoga een ‘must’ is

1. Yoga geeft je een betere fysieke conditie en lichaamsbewustzijn

Yoga is meer dan slechts een fysieke work-out. Maar toch, veel mensen worden in eerste instantie aangetrokken tot Yoga vanwege de fysieke voordelen. Je algehele fysieke gesteldheid (kracht, flexibiliteit, conditie, mobiliteit, energie) neemt toe wanneer je regelmatig even op de mat stapt. Ook het lichaamsbewustzijn neemt toe. Omdat er vaak veel van je gevraagd wordt gedurende de dag, wil je fysiek gezien in goede conditie zijn. Bedrijfsyoga helpt je hier absoluut bij.

2. Yoga verbetert concentratie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Yoga het cognitief functioneren van je brein bevordert. Anders gezegd ben je dus beter in staat om je te concentreren op taken waarbij je je brein nodig hebt.

3. Yoga helpt je beter dealen met stress

Werken in de corporate wereld stressvol kan zijn, en bedrijfsyoga is een ontzettend goed middel om stress te verminderen. Een onderzoek onder 116 chronisch gestresste vrouwen heeft de positieve effecten van Yoga op stress aangetoond. Dus als werknemers te maken hebben met veel stress, doe ze dan een lol, en gun ze regelmatig een bedrijsyoga sessie om te ontstressen.

4. Yoga verbetert het immuunsysteem

Veel te maken met ziekteverzuim? Dit onderzoek heeft aangetoond dat Yoga helpt om het immuunsysteem te verbeteren, tot op moleculair niveau. De studie is uitgevoerd bij deelnemers die een week lang op Yoga retraite waren en daar onder andere meditatie, Yoga en ademhalingsoefeningen deden. Ter vergelijking, bij lopen of ontspannen door middel van muziek was het effect bijna drie keer minder sterk.

5. Yoga verbetert productiviteit

Yoga, meditatie en Mindfulness kunnen bijdragen aan de productiviteit van mensen in bedrijven. Stress, multitasking en een gebrek aan focus zijn allemaal factoren die de productiviteit negatief kunnen beïnvloeden. Regelmatige sessies bedrijfsyoga kunnen helpen dit juist positief te beïnvloeden. Dat gezegd hebbende, probeer Yoga, mindfulness en meditatie niet te zien als middelen om werknemers nog meer werk toe te schuiven omdat ze er nu beter mee om kunnen gaan. Dit is een verkeerde benadering die in de praktijk helaas nogal eens voor komt.

6. Yoga kan de algehele tevredenheid van werknemers verbeteren

En wel om verschillende redenen.

Bijvoorbeeld:

  • Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Yoga vermoeidheid, angst en boosheid vermindert.
  • Yoga houdingen verbeteren je lichaamshouding. Verschillende studies hebben aangetoond dat je lichaamshouding weer een effect heeft op hoe je je mentaal en emotioneel voelt. Zie deze link voor meer uitleg.
  • Geen zin om Yoga houdingen te doen? In deze TED Talk legt Emma Seppala uit aan dat alleen ademhalingsoefeningen al een heel groot effect hebben op je gevoel van geluk.

Ook deze TED Talk van Max Strom is erg verhelderend:

7. Yoga maakt je slimmer

BedrijfsYoga kan helpen om het brein beter te laten functioneren. Deze studie toont aan dat al 20 minuten Yoga het vermogen om gefocust te blijven en het vermogen om nieuwe informatie op te nemen, te onthouden en te gebruiken significant verbetert.

Geen slechte investering om werknemers Yoga te laten doen toch?

8. Yoga helpt je om beter te slapen

Stress, overwerken, deadlines…. ze zorgen er allemaal voor dat ons ‘fight or flight’ systeem constant getriggerd wordt. We staan dus constant ‘aan’. Hoe langer we ons in het ‘fight or flight’ systeem bevinden, hoe moeilijker we kunnen terugschakelen naar onze ontspanningsmodus. Als gevolg daarvan hebben we aan het einde van de dag vaak moeite om in slaap te komen. Pas wanneer we onze ogen sluiten en er niets meer te zien of te horen valt, merken we vaak hoe druk we in ons hoofd we eigenlijk zijn.

Tal van gedachten zijn nog niet goed verwerkt en dwalen nog door je hoofd waardoor je de slaap niet kunt vatten. Als je ‘s ochtends weer uit bed stap, begint alles weer van voren af aan en naarmate de week voert, raak je steeds meer uitgeput. Geen enkel bedrijf heeft baat bij werknemers of leidinggevenden die een chronisch slaaptekort hebben. Yoga voor bedrijven kan helpen om de slaap voor werknemers te verbeteren. Deze studie heeft aangetoond dat Yoga een positief effect heeft op de kwaliteit van de nachtrust.

Bedrijfsyoga bij jou op het werk?

Hierboven heb je kunnen lezen waarom Yoga werkt en waarom bedrijfsyoga een goed idee is.

Nog steeds niet overtuigd? Bedrijven als Apple, Facebook en Google bieden al jarenlang mogelijkheden voor Yoga, Mindfulness en Meditatie binnen het bedrijf, omdat ze weten en geloven dat het ten goede komt van het welzijn van de werknemers en daarmee dus ook de organisatie. Je investeert in de gezondheid van de medewerkers en  draagt bij aan een positieve werksfeer.  De oefeningen kunnen op de werkplek of in een aparte vergaderruimte plaatsvinden. De benodigde yogamatten en dergelijke worden door ons verzorgd. We kunnen het programma zo samenstellen dat omkleden niet noodzakelijk is, maar indien dit wel kan dan heeft gemakkelijke zittende kleren onze voorkeur.

Heb je interesse om bedrijfsyoga bij jou op het werk te introduceren? Neem eens contact met ons op voor de mogelijkheden te bespreken. We maken een programma op maat aangepast op de behoefte van je bedrijf / organisatie en medewerkers.