Zomerstop lessen tot 20 augustus

Vrijdag 6 juli de laatste yoga les van dit seizoen gegeven en zo een hele week van leuke afsluitende lessen achter de rug. Ik ben dankbaar dat ik zoveel mooie woorden en cadeaus heb ontvangen, maar dat geven jullie mij iedere week door aanwezig te zijn en als ik naar jullie kijk hoe jullie de houdingen uitvoeren, eigen maken en ervaren.

Mooi ook om te zien dat iedere groep met elkaar begaan is en als er iemand een keer afwezig is, gemist wordt. Dat er voorgesteld wordt om iedere week iets te gaan bakken om bij de thee te nuttigen. Dit geeft toch echt aan dat yoga verbinding met jezelf inhoudt maar ook met de mensen om je heen.

Ik ben dankbaar dat ik jullie mag begeleiden op het yogapad en dat jullie mij ook met regelmaat een lesje leren De komende 6 weken is er geen les. Maar er zal best nog een zomeractiviteit komen. Dit maak ik hier op facebook, op de website www.yogalesvenlo.nl en in de nieuwsbrief bekend.

Mocht je ook het yogapad met ons bewandelen meld je dan aan. Bij voldoende aanmeldingen zal er in de zomerstop een proefles gegeven worden, zodat je kunt kijken of de yogalessen en het centrum bij je passen. Dus heb je belangstelling stuur een en we nemen contact met je op.

Dan rest me nog de yogi’s een mooie zomerstop te wensen met een beetje zon, een beetje regen en veel liefde.

Om Shanti.

Goede meditatie houding

Tulku Lobsang

Het ziet er zo mooi uit: de monnik die kaarsrecht zittend in diepe meditatie is verzonken. Kijk je rond in een zaal vol mediterende mensen, dan zie je dat de praktijk heel wat weerbarstiger is. Als we een paar minuten mediteren, lukt het meestal nog wel om rechtop te zitten, maar tijdens langere meditatiesessies wordt het een stuk lastiger. Hoe komt dat precies?

Ontspannen rechtop

Vaak beginnen we goed. We strekken onze rug en maken onszelf lang. Naarmate de tijd verstrijkt, zakken we echter ongemerkt steeds een stukje verder onderuit. Telkens als je merkt dat je bent ingezakt, kun je je rug opnieuw strekken, al is dat vaak wel een storende onderbreking van je meditatie. Zit je onderuitgezakt, dan span je ongemerkt je bovenrugspieren aan. Hoe langer 
dit aanhoudt, hoe lastiger het wordt om je rug weer helemaal te ontspannen. Voor sommige mensen is het vinden van een werkbare meditatiehouding zo’n kwelling dat ze er helemaal de brui aan geven.

Idealiter stapel je de wervels van je rug recht op elkaar. Hiermee voorkom je dat er te veel druk op de tussenwervelschijven komt en de zenuwen bekneld raken. Veel mensen hebben echter gespannen bovenrugspieren of stijve schouders, waardoor het veel moeite kost om rechtop te zitten. Om toch je rug gestrekt te houden moeten de rug- en borstspieren continu hard werken. Dit kost veel energie en vraagt bovendien je aandacht.

Welkome ondersteuning

Ook een zwakke onderrug of stijve heupen kunnen ervoor zorgen dat rechtop zitten lastig is. Als de knieën te hoog zijn, wordt de onderrug rond en kan deze geen steun geven aan de rest van de rug.
In plaats van te blijven worstelen, doe je er beter aan je rug te ondersteunen door op een stoel met een goede rugleuning of zittend tegen de muur te mediteren. Leg kussens onder je knieën zodat je onderrug zo veel mogelijk kan ontspannen.

Yoga voor het mediteren

Niet voor niets worden in de oude teksten de yogahoudingen beschreven als een voorbereiding op meditatie. De Kameel is een goede oefening om de borst te openen en de rugspieren te ontspannen.

Wil je jezelf toch opstrekken tijdens je meditatie? Doe dit dan mindful, dus zonder plotselinge bewegingen die je meditatie verstoren. Op een lange, rustige inademing til je je kruin langzaam omhoog, op de uitademing ontspan je je schouders.’

Bron: Yogaonline.nl

Cursus Boeddhistisch Mediteren

yoga op de werkvloer bedrijfsyoga

Boeddha heeft een grote verscheidenheid aan meditatietechnieken onderwezen, en de overlevering hiervan bestaat tot op de dag van vandaag. Er zijn twee soorten meditatie: meditatie om kalmte van geest (shamatha) te ontwikkelen en meditatie om analytisch vermogen en wijsheid (vipassana) te ontwikkelen.

Dit kan eenvoudig door bijvoorbeeld de ademhaling bewust te volgen. Dit helpt ons in het dagelijks leven rustiger te zijn en ons minder zinloze zorgen te maken.

Mediteren kan ons helpen om negatieve emoties zoals boosheid, gehechtheid of jaloezie in onszelf te beheersen waardoor een positieve en realistische houding tegenover andere mensen ontwikkelt wordt. Door meditatie doorzien we de fantasieën die we koesteren omtrent wie we zijn, en bouwen we een realistisch zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld op.

Wat zijn de voordelen van mediteren?

Door tijdens mediteren een positieve geestesgesteldheid op te bouwen verandert geleidelijk aan ons gedrag in het dagelijks leven. Onze woede is beteugeld, we zijn beter in staat om beslissingen te nemen en we worden minder vaak ontevreden of rusteloos. Deze resultaten kunnen we al snel ervaren. Omdat meditatie van nature onze geest rustiger maakt, is het ook een goede manier om stress tegen te gaan. Ook in de reguliere medische wetenschap wordt dit tegenwoordig onderkent, en vaak krijgen bijv. hartpatiënten het advies om te gaan mediteren en zo de dagelijkse stress onder controle te krijgen.

Onze eigen geest – onze gedachtestroom en gevoelens – bepaalt hoe we ons voelen, en dat is vaak onafhankelijk van onze directe omstandigheden. Als we ons bijv. zorgen maken over iets wat misschien kan gebeuren of we voelen ons een beetje down, is het vooral onze eigen geest die dit gevoel opwekt. Wanneer we leren om onze geest wat te beheersen, zijn we geleidelijk aan in staat om zelf te kiezen hoe we ons voelen – en wie wil er ongelukkig zijn? Net zoals we ons lichaam kunnen trainen om fit te zijn, zo kunnen we dat ook met onze geest. We kunnen hierdoor niet zo maar alle problemen voorkomen, maar met een gezonde geest en lichaam zijn we wel veel beter in staat om moeilijke situaties aan te kunnen.

Hoe is de cursus opgebouwd?

In 5 lessen gaan we de basis beginselen van mediteren neerzetten.

  1. 04/06: Houding en motivatie
  2. 11/06: Opbouwen van een dagelijkse beoefening
  3. 18/06: Gericht vasthouden van de aandacht
  4. 25/06: Object van aandacht
  5. 02/07: Mediteren op liefdevolle vriendelijkheid

Zoals jullie weten vind ik het erg belangrijk dat we de verbinding maken, de verbinding met onszelf en daardoor zeker ook met elkaar. Het volgen van Yoga is de voorbereiding van het lichaam voor meditatie. Het is zoals de Zon en de Maan of Yin en Yang.

Er zijn 5 bijeenkomsten van 20.30 tot 21.30 uur. De kosten van deze cursus bedragen €. 37,50 en begint op 04 juni. Na deze cursus zal er geëvalueerd worden om te bekijken of er een vervolg cursus komt en/of een wekelijks meditatie uur. Mocht je mee willen doen en de verbinding aangaan met jeZelf (Boeddha) door meditatie (Dharma) en met de meditatiegroep (Sangha) dan zie ik graag je aanmelding.

Nieuwsbrief Mei 2018

Yoga docenten stefan en ellen staan voor je klaar

5 Elementen massage door Stefan.  Maak kennis met deze vorm van massage

Een uitstekende manier om lichaam en geest te ontspannen. Daarnaast een methode om de grove chakra’s te openen. Dit heeft als resultaat dat je energie gaat stromen. De verschillende manieren van aanraken zorgen voor verschillende types van energie. Deze verschillende energieën kunnen daarom verschillende types van chakra’s openen. Deze Kum Nye Vijf elementen massage is een vereenvoudigde samenvatting van Tibetaanse massagetechnieken.

De massage kan zittend, staand maar ook liggend op de buik gedaan worden. Het fijne aan deze vorm van masseren is dat dit kan met de kleren aan. Je kunt ook kiezen uit een behandeling met verschillende oliën omdat je hiermee de energie extra helpt stromen. Hierbij is het natuurlijk wel zo dat het bovenlichaam ontbloot is.

Tijdens de massage beginnen we met de mannelijke elementen; vuur en aarde. Daarna werken we met de vrouwelijke elementen; wind en water. Tenslotte is er de ruimte, de vereniging van de mannelijke en vrouwelijke elementen. Al deze voorgenoemde elementen worden vervoerd door de wind energie.

Samengevat de vijf elementen massage balanceert de energieën. Bovendien heeft de massage een ontspannende werking op lichaam maar eveneens ook op je geest.

Behandeling op afspraak. Meer informatie of aanmelden bij Stefan of via http://yogalesvenlo.nl/massage/


XL-les / workshop Lu Jong Yoga

Zaterdag 19 mei 10.00 tot 12.00 uur

In deze workshop gaan we aan de slag met de oefeningen en krijg je achtergrond informatie over de oefeningen. Mocht je al op les zijn, dan kun je ook aan deze workshop meedoen om al je houdingen in één les te herhalen. Het is ook een mooi moment om je kennis te verdiepen en je bewustzijn van het doen, brengen naar het voelen. In deze XL les gaan we de complete serie’s van houdingen uitvoeren. De workshop is voor iedereen toegankelijk. Kosten voor deze Xl-Les / Workshop €.20,00


Buiten Lu Jong yoga

Elke zondag van 10.00 tot 11.00 uur

Begin je zondagochtend met buiten yoga, Lu Jong bewegingsleer. Buiten oefenen geeft een extra dimensie aan de les. Alle elementen zijn dan aanwezig; ruimte, aarde, lucht, vuur en water. Perfect om Lu Jong Tibetaanse Helende Yoga te beoefenen. Bij regen of extreme kou wijken we uit naar onze oefenruimte in ons sfeervol yogacentrum. Kosten per les €.7,50.


Mindfulness Meditatie Yoga Nidra

Vanaf Dinsdag 24 april 20.15 tot 21.15
Ben je ook toe aan één uurtje volledige ontspanning? Gun je ruim één uur de tijd voor jezelf. Laat het piekeren en je zorgen verminderen maar ook je gedachtes kalmeren. Niets moeten maar heerlijk in een ontspannen toestand raken door het volgen van Mindfulness meditatie yoga. Deze vorm van yoga bestaat uit een combinatie van lichte activatie- en ontspanningsoefeningen, mindfulness en meditatie technieken. Daarbij het beoefenen van Yoga Nidra. Deze les is voor én door iedereen te volgen en je raakt er ook helemaal kalm, ontspannen en relaxt van. Ideaal om je avond mee af te sluiten en dan heerlijk te gaan slapen. Kosten per sessie €.15,00

Mocht je al een andere vorm van yoga bij ons centrum volgen dan kun je deze les elke week volgen door je abonnement te wijzigen. Je kunt ook naast je huidige abonnement per les meedoen. De kosten per sessie zijn dan €.7,50.


 

Klankhealing door Audrey

Donderdag 17 mei van 20.30 tot 21.30 uur

Klankhealing wordt 1 keer per maand gehouden in ons yogacentrum door Audrey. Door de klankschalen en andere instrumenten kom je helemaal in het nu. Je bent uit de drukte van alle dag. 75 mintuten helemaal de tijd voor jezelf.

Tijdens de Klankhealing maakt Audrey onder andere gebruik van de Sjamanendrum, klankschalen, rainstick, ratels, sansula, koshi’s en meer. Welke instrumenten er gebruikt worden is afhankelijk van wat er op dat moment nodig is. Kom zelf eens ervaren wat klank voor jou kan doen zowel lichamelijk als energetisch. Kennisaanbod voor deze sessie €.20,00 als je op les bent €.15,00.

Buiten yoga in de natuur op zondag

buiten yoga venlo in het park

Begin je zondagochtend met buiten yoga, Lu Jong bewegingsleer. Zolang het weer het toelaat gaan we yoga beoefenen in de natuur. Bij regen of extreme kou wijken we uit naar onze oefenruimte in ons sfeervol yogacentrum. Buiten oefenen geeft een extra dimensie aan de les. Alle elementen zijn dan aanwezig; ruimte, aarde, lucht, vuur en water. Perfect om Lu Jong Tibetaanse Helende Yoga te beoefenen.

 

Voor aanmelden en meer informatie: http://yogalesvenlo.nl/buiten-yoga-natuur/

Workshop Lu Jong Bewegingsleer | XL les Tibetaanse Helende yoga

lichaam, adem en geest

In de workshop Lu Jong maak je kennis met een zachte vriendelijke vorm van Lu Jong bewegingsleer of wel Tibetaanse helende yoga genoemd. De Tibetaanse geneeskunde is ervan overtuigd dat vrijwel alle ziektes in onze wervelkolom ontstaan. De wervelkolom is het meest centrale en structurele onderdeel van het menselijk lichaam. De wervelkolom is ook onze energievoorraad, onze batterij. Juist als je minder energie hebt, dan is beweging de sleutel om je weer fit te voelen en te zijn. Een soepele wervelkolom is de sleutel naar een lang leven.

In deze workshop gaan we aan de slag met de oefeningen en krijg je achtergrond informatie over de oefeningen. De workshop is voor iedereen toegankelijk. Je kunt altijd meedoen op jouw niveau en je hoeft beslist niet lening te zijn. Een aantal oefeningen worden staand gedaan en een aantal oefening zittend. De souplesse ontstaat juist door het oefenen.

De Vijf Elementenoefeningen zijn gericht op de beweeglijkheid van de wervelkolom. Daarnaast worden de elementen gebalanceerd en gezuiverd. Daarna gaan we verder met de bewegingen van de Lichaamsdelen, de Vitale Organen en tenslotte de Condities. We sluiten de workshop / les af met een korte meditatie. Het lichaam wordt soepel en krachtig maar de geest wordt rustig, wakker en ook alert. Meditatie of mindfulness in beweging kun… je zeggen. Lu Jong Tibetaanse Helende yoga is voor iedereen geschikt.

We gaan 2 uur intensief bezig zijn met Lu Jong zodat je kennis kunt maken met deze bewegingsleer vorm en onze manier van les gegeven, de oefenruimte en de sfeer. De workshop is een ideale mogelijkheid om kennis te maken met alle houdingen en daarna eventueel door te stromen naar een reguliere les.

Mocht je al op les zijn, dan kun je ook aan deze workshop meedoen om al je houdingen in één les te herhalen. Het is ook een mooi moment om je kennis te verdiepen en je bewustzijn van het doen, brengen naar het voelen. In deze XL les gaan we de complete serie’s van houdingen uitvoeren.

Wanneer: zaterdag 19 mei van 10.00 tot 12.00
Hoe laat? 10.00 – 12.00
Wat kost het? €.20,00 inclusief koffie/thee
Nodig? handdoek en eventueel matje en /of zitkussen
Wat doe ik aan? Makkelijk zittende kleren

Koop nu je toegangsbewijs voor deze workshop / XL-les: http://yogalesvenlo.nl/winkel/workshop-lu-jong/

 

 

 

folder workshop Lu Jong

Yoga vermindert de gevolgen van stress

yoga op de werkvloer bedrijfsyoga
In stressvolle periodes raakt je zenuwstelsel in de war. Het blijft eigenlijk voortdurend in de vlucht- of vecht-modus staan, waardoor ontspannen er niet meer bij is. Het gevolg: allerlei kwalen, zoals slecht slapen, een angstig gevoel of een hoge bloeddruk.
Door bewust te leren ontspannen, zoals bij yoga, kan het zenuwstelsel zich resetten. Je wordt kalmer, piekert minder en kunt beter relativeren. En dat geeft rust en ruimte in je hoofd.

Vrijdag 03 maart Stadsverlichting Stilte meditatie.

meditatie

Vrijdag 03 maart is de eerste vrijdag van de maand. Dit is meteen ook het tijdstip voor de Stadsverlichting Stilte meditatie. We kunnen hard roepen, protesteren om de aandacht te vestigen op de noodzaak van verandering. In stilte de intentie voor verandering uitzetten heeft een nog grotere kracht. Wat wil jij veranderen in stilte? Door samen te mediteren bundelen we onze kracht en komt er verandering in alle vriendelijkheid en ook met compassie.

Dit is een gratis activiteit en voor iedereen toegankelijk of je nu lid bent van ons centrum of niet, dat maakt niets uit. We gaan de stilte in, het maakt ook niets uit als je geen meditatie ervaring hebt. Juist dan is het een mooi moment om de dag mee af te sluiten.

Het yogacentrum stelt haar ruimte ter beschikking voor deze meditatie. Meedoen?
Meld je nu aan via: http://yogalesvenlo.nl/meditatie/