Je bekijkt nu Verslag van de workshop: De 5 talen van liefde

Verslag van de workshop: De 5 talen van liefde

Op 8 februari 2020 hielden we een workshop door Het Hele Mens Huis (Anne Slegtenhorst). Een van de deelnemers (Ans Seefat – van Teeffelen) heeft een mooie samenvatting van het concept van “de vijf talen van de liefde” geschreven.

“Iedereen heeft een andere gevoelige snaar als het om de liefde gaat. De een is gevoelig voor positieve woorden als “ik hou van jou”, terwijl de ander gevoelig is voor een cadeautje of een knuffel…In de klassieker “de vijf talen van de liefde” presenteert Dr. Gary Chapman een simpele waarheid: “relaties verbeteren als we elkaar beter begrijpen”.  Ieder mens heeft een eigen manier voor het geven en ontvangen van liefde. Volgens hem zijn er vijf liefdestalen; 

1 Positieve woorden
2 Tijd & aandacht
3 Cadeaus
4 Dienstbaarheid
5 Lichamelijke aanraking

Inzicht in je eigen en elkaars liefdestaal , helpt om jezelf en te ander te begrijpen. Als je liefde op een manier uit die de ander kan ontvangen, blijft de liefde stromen en houd je je relatie gezond.

Onlangs verdiepte ik mij in het concept van “de vijf talen van de liefde”. Graag wil ik dit concept met je delen. Gisteren stelde ik  mijn man en kinderen afzonderlijk deze vraag:

“Wat wil je het liefst van mij voor Valentijnsdag?”
Als antwoord kreeg ik geen “rozen (beginners level), eau de toilette, gadgets, vliegticket (next level)”

Mijn dochter (16) koos voor tijd en aandacht en aanraking. Samen leuke dingen doen en een knuffel, maar dan wel op een moment dat ze in de stemming was. Dus niet nu, ’s morgenvroeg….

Mijn pleegzoon (13) ging in eerste instantie voor een cadeautje maar bedacht zich en wilde graag dat ik zijn lievelingsgerecht kookte. Mijn man wilde graag samen gaan wandelen in de natuur, hand in hand.
Zelf gedij ik het best bij tijd & aandacht en aanraking, en een positief woord op zijn tijd kan ik ook waarderen.

Alle vier hebben we onze eigen voorkeur als om ontvangen (en geven) van liefde gaat. Volgens Gary Chapman zijn er vijf liefdestalen, manieren waarop mensen uiting te geven aan hun liefde. Dat geldt niet alleen in liefdesrelaties, maar eigenlijk in alle relaties, dus ook bij familieleden en vrienden is het handig om te weten wat zij het meest waarderen… Maar zeker ook in de relatie met jezelf!

De vijf talen van de liefde in het kort

Iedereen geeft en ontvangt liefde via de vijf talen van de liefde; een combinatie  of een dialect ervan

1. Positieve woorden
Als je een voorkeur hebt voor deze liefdestaal  bloei je helemaal op als de ander je complimenten geeft en zijn waardering in woorden uitdrukt. “ik hou van jou” of “ik vind jou een mooi mens” vind je heerlijk om te horen. De tegenhanger is dat je extra gevoelig bent voor beledigingen en kritiek.

2. Tijd en aandacht
Als deze liefdestaal je het meest aanspreekt vind je het heerlijk om samen te zijn. Verbinding voel je door leuke dingen te doen of diepgaande gesprekken te voeren. Het geeft je het gevoel dat je bijzonder bent en dat er van je gehouden wordt. Liefdevolle aandacht is het meest waardevolle dat iemand jou kan geven. Wanneer je het gevoel krijgt dat je wordt genegeerd, ervaar je dat makkelijk als kwetsend.

3. Cadeaus
Bij cadeaus als primaire liefdestaal, gaat het niet om de materiële waarde van het cadeau maar om het idee erachter. Het gaat er veel meer om dat iemand er tijd en energie in stopt om jou te verrassen en blij te maken. Cadeaus zijn voor jou simpelweg een teken van liefde. Je bent er erg gevoelig voor als iemand jouw verjaardag vergeet en een tegoedbon als cadeau zal je niet kunnen waarderen.

4. Dienstbaarheid
Als je gevoelig bent voor deze taal zijn daden belangrijker als woorden. Doordat de ander je helpt met het huishouden, het verzorgen van de kinderen of een verhuizing, voel jij je ontlast en geliefd. Heb je het gevoel er alleen voor te staan of doet iemand niet wat hij/zij heeft beloofd dan loop je daar helemaal op leeg.

5. Lichamelijke aanraking
Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, een liefdevolle aanraking, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen tijdens een wandeling.
Lichamelijk contact geeft je een veilig en geliefd gevoel. De tegenhanger is dat je het lastig vind als iemand lichamelijke afstand neemt, dat kan voelen als een afwijzing.

Doe de test en ontdek welke liefdestaal jij spreekt

Waarschijnlijk voel je tijdens het lezen al welke liefdestaal jou het meest aanspreekt. Onderzoeken welke taal iemand spreekt als het om de liefde gaat, is simpel, belangrijk en kan veel miscommunicatie voorkomen.
Er zijn ook genoeg online testen te vinden (zoals deze in het Engels, en deze in het Nederlands) om te ontdekken welke liefdestaal jij spreekt. De uitslag laat je meteen zien welke liefdestaal sterk ontwikkeld is en welke minder je voorkeur heeft. Vaak gebruiken we onze voorkeurstaal zowel bij het geven als ontvangen van liefde. Dus heb jij als voorkeurstaal “cadeaus”, dan geef je graag cadeaus om de ander te laten zien hoeveel je van hem houdt. Echter als de ander zich geliefd voelt door positieve woorden, kan die jouw liefdesuitingen via cadeaus niet goed herkennen. Als je bewust bent van jouw eigen liefdestaal en die van de ander, kan dat zorgen voor meer begrip in je relatie. Heel simpel!

…Jij geeft vaker een complimentje, hij koopt af en toe een bos bloemen…
…Jij legt de kinderen ‘s-avonds in bed, zij kruipt lekker tegen je aan op de bank…

Je kunt jezelf elke dag liefde geven, afgestemd op jouw liefdestaal

Als je weet voor welke van de vijf talen van de liefde jij het gevoeligst bent, kun je ook zelf bijtanken.
Het goede nieuws is dat je dan op Valentijnsdag niet hoeft te wachten op een kaart met positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus, hulp of knuffel van een ander, maar dat je ook jezelf 365 dagen per jaar liefde kunt geven op een manier die bij jou past…

1. Positieve woorden; als dit je liefdestaal is kun je

 • Jezelf een compliment geven als je iets gedaan hebt
 • Positieve woorden gebruiken als je tegen ( of over) jezelf praat
 • Aan het einde van de dag 3 dingen opschrijven die goed gingen vandaag
 • Voor (zelf)compassie kiezen en zelfkritiek stoppen

2. Tijd & aandacht; als dit je liefdestaal is kun je

 • Meer tijd aan jezelf besteden in plaats van continu voor anderen bezig te zijn.
 • Iets doen wat er voor jou echt toe doet en niet alleen wat er (nog) moet.
 • Tijd inplannen om creatief bezig te zijn, te sporten, te mediteren etc als je daar tenminste blij van wordt

3. Cadeaus; als dit je liefdestaal is kun je

 • Jezelf verwennen met een inspirerend boek, een lekkere maaltijd, een nieuwe outfit
 • Jezelf iets gunnen wat jouw leven serieus zou kunnen verbeteren
 • Investeren in je ontwikkeling door bv een coachtraject, een training of retraite te volgen

4. Dienstbaarheid; als dit je liefdestaal is kun je

 • Meer doen wat je wilt, minder doen wat je moet
 • Even “niets”doen, of te wel even tijd nemen om bij te tanken te herstellen
 • Goed voor jezelf zorgen, gezond eten, bewegen mediteren, opruimen zodat je beter in je vel zit

5. Lichamelijke aanraking; als dit je liefdestaal is kun je

 • Een warm bad/douche nemen en je daarna lekker insmeren
 • Een massage regelen of jezelf een dikke knuffel geven

Leer de liefdestalen spreken en verstaan en verbeter op een simpele manier al je liefdesrelaties.” 

Mocht jij ook geïnteresseerd zijn in de workshop “de vijf talen van de liefde”, stuur dan een mail naar en bij voldoende aanmeldingen organiseren we deze workshop opnieuw.

Geef een reactie