Je bekijkt nu tips voor je Yogales

tips voor je Yogales

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:2 december 2018
  • Berichtcategorie:Yoga Nieuws

1. Realiseer je dat het geen sport is

Wellicht dat je ook sport en daarbij yoga wilt doen. Het is dan belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat Yoga niet hetzelfde is als het trainen bij een sport.

Er is geen competitief element in een Yogales. Het is niet belangrijk wat je buurman of buurvrouw naast je doet en je hoeft al helemaal niet beter te zijn dan degene naast je op de mat.

2. Let op je ademhaling?

Veel mensen gaan in het begin naar een Yogales omdat ze last hebben van fysieke klachten, en dat is prima. Maar wees je bewust van het feit dat er in een Yogales veel met de ademhaling gedaan wordt.

Je kunt de dagen voor je eerste les dus alvast kijken of je wat meer bewust kunt worden van je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen. Gewoon inchecken bij je ademhaling en observeren.

Dit zal de les een stuk aangenamer maken.

3. Chanten….?!

In een Yogales wordt soms aan chanten gedaan. Maar hou er rekening mee dat het kan voorkomen in een les.

Bijvoorbeeld aan het begin met AUM.

AUM, OHM of OM wordt in de Yoga tradities vaak aan het begin en het einde van een practice gezongen of gechant. Chanten is het ritmisch zingen of spreken van mantra’s.

In het begin is dit heel vreemd. Maar als je het een aantal keren gedaan hebt en je stelt je er open voor, dan voelt het echt heel goed. Be open-minded!

4. Wat heb je eigenlijk nodig?

Naast gemakkelijk zittende kleren zijn alle benodigdheden aanwezig. Je dient wel te beschikken over een eigen matje ivm hygiëne en dat je hersenen geprogrammeerd worden zodra jij je matje neemt je al in de “Yoga Mood” komt.

Ook zul je merken dat er veel hulpmiddelen aanwezig zijn. Gebruik die vooral, ze staan er niet voor niets. Blokken, dekentjes, kussens en riemen….leg alles gewoon naast je matje neer. Je docent zal je helpen om ze te gebruiken.

5. Kom op tijd!

Een Yogales start heel rustig en kalm. Bijvoorbeeld met een korte meditatie en intentie voor de les. Het helpt je om over te schakelen van de drukke buitenwereld naar wat er zich van binnen afspeelt.

Kom dus op tijd. Je kunt dan alvast je matje klaar leggen en/of een kop thee drinken.  Als de les al gestart is, zullen mensen het niet prettig vinden als jij te laat en gehaast de les binnen komt struikel, terwijl zij hun gedachten rustig proberen te maken.

6. Eten voor de les?

Voor de ochtend Yogales adviseren we je wel een beetje te eten. Dit zorgt ervoor dat je niet duizelig en misselijk wordt. Eet zeker niet te veel!

Voor de avondlessen is het fijn als je een lichte maaltijd eet tot 2 uur voor de les. Yoga op een hele volle maag is absoluut niet prettig.

7. Vergelijk jezelf niet met anderen en durf een beginner te zijn

Iedereen is ooit een beginner. Laat je vooral niet gek maken door alles wat je andere mensen ziet doen. Zij zijn ook ooit een beginner geweest. En als je durft om een beginner te zijn, zullen andere mensen dat respecteren.

8. Ontspanningsoefeningen en meditaties

De Yogalessen eindigen met ontspanningsoefeningen en een meditatie. Dit is heerlijk, maar als je het nog nooit gedaan hebt wel even wennen.

Bereid je er op voor door er open voor te staan. Heb geen verwachtingen van jezelf. Er moet niets en je kunt het niet goed of fout doen.

9. Herken je eigen grenzen (het is altijd oke om te stoppen)

Vaak heerst nog het beeld dat Yoga alleen maar is om te ontspannen. Maar er zijn Yogalessen die als ontzettend pittig ervaren worden. Elke les is zo opgebouwd dat iedereen op zijn of haar niveau kan meedoen.

Als je voelt dat je uitgedaagd wordt (wat hopelijk een beetje gaat gebeuren), weet dan dat je niets hoeft te forceren. Je wil jezelf uitdagen, maar niet blesseren. Het is altijd oké om uit een houding te komen en uit te rusten in bijvoorbeeld de kindhouding.

10. Namasté

Een Yogales wordt vaak afgesloten met Namasté. Heel kort gezegd betekent dit ‘ik groet je, en ik heb respect voor je’.

De docent zal dit vaak zeggen ter afsluiting. En het is gebruikelijk dat de studenten dit vervolgens terugzeggen. Maar voel je natuurlijk niet verplicht als je je hier niet gemakkelijk bij voelt.

Zou het niet fijn zijn als we door Yoga een stukje geluk terug kunnen vinden? Zowel fysiek als mentaal beter in je vel te zitten?

Bron:  https://www.happywithyoga.com/yoga/10-tips-eerste-yogales