Dru-yoga, ook wel “yoga van het hart” vindt zijn oorsprong in Hatha yoga. Het is een bewegelijke zachte vorm van yoga die onder andere werkt met series. Deze series worden Energy Block Release (EBR) genoemd.

Daarnaast bestaat Dru Yoga uit verschillende onderdelen. Zo zijn er de klassieke yoga asana’s (houdingen). Maar ook  pranayama (de wetenschap van de ademhaling) evenals mudra’s (handgebaren). Daarnaast wordt er ook gebruikt gemaakt van positieve affirmaties en bekrachtigende visualisaties. Aan het einde van iedere les een diepe ontspanning. Zodoende kan men er bijvoorbeeld energiek, uitgerust en vrolijk van worden.

Dru-yoga werkt onder andere met chakra’s en in het bijzonder het hartchakra. Dit gebeurt op basis van golvende en vloeiende bewegingen die worden ondersteund door muziek. Hierdoor word de prana weer op gang gebracht. Bij dru-yoga speelt ook pranayama (ademhaling) een grote rol. Verder kenmerkt het zich door buigingen van de gewrichten en het werken aan kernstabiliteit. Daarbij de golvende en draaiende bewegingen van de ruggengraat. Net als meditatieve oefeningen. Daarnaast komen de klassieke yogahoudingen (asana’s) ook aan bod omdat deze asana’s immers bijzonder heilzaam zijn.

Dru-yoga gaat uit van zachte en vloeiende bewegingen met een gecontroleerde ademhaling. Daarom is Dru Yoga niet alleen een sierlijke maar ook een krachtige manier om stress te verminderen. Dru-yoga is stevig verankerd in de eeuwenoude yogatraditie. Het is goed voor lichaam en geest maar bevordert daarbij ook de innerlijke stabiliteit. Daarnaast draagt het in het bijzonder bij aan een positieve en mondige levenshouding.

In dru-yoga is er sprake van vijf stadia:

 1. Activatie
 2. Energy block release
 3. Dru yoga houdingen en sequenties
 4. Ontspanning
 5. Meditatie
dru yoga lichtstraal

Dru is afgeleid van het Sanskriet woord voor het “stille punt”.  Het onbeweeglijke middelpunt van het draaiende wiel, de stilte in het oog van de orkaan. Een manier om in de wereld te staan zonder beïnvloed te worden door de onrust en de voortdurende verandering.  Het bevordert de innerlijke stabiliteit. Zodoende volgt hieruit een positieve en pro-actieve levenshouding.

 Samengevat Dru Yoga is goed voor de rust in lichaam en geest.

Om maximaal profijt te hebben van de oefeningen zijn er zeven sleutels die helpen de nuances van Dru Yoga te ontdekken. Ze helpen je lichaam te herstellen en in balans te blijven.

 • Vloeiende Beweging.
  In Dru Yoga streven we altijd naar een vloeiende combinatie van beweging en ademhaling. Een vloeiende combinatie zorgt ervoor dat latente energie sneller stroomt.
 • Adem.
  Met behulp van de ademhaling richten we de aandacht op verschillende delen van het lichaam. Zo geef je jezelf nieuwe kracht en laat je spanning en pijn los.  Door het doen van vloeiende bewegingen die helpen om spanning en blokkades op zowel fysiek, emotioneel als mentaal niveau los te laten.
 • “Zachte” Gewrichten.
  Doel is om tijdens de beweging zowel kracht als ontspanning en soepelheid te ontwikkelen. Daarom zet je gewrichten niet op slot, maar houd ze zacht. De gewrichten worden ‘zacht’ en ontspannen gehouden tijdens alle bewegingen. Op die manier ontwikkel je flexibiliteit en zo kan subtiele energie vrij stromen.
 • Kern Stabiliteit.
  Door middel van het beoefenen van Dru Yoga wordt de juiste spierbalans op natuurlijke wijze verbeterd. Met de nadruk op vloeiende bewegingen in een groot aantal houdingen. Met de bedoeling het versterken van de houdingsspieren. Daarnaast komen de bewegingsspieren weer op lengte. Een grondig begrip van de ‘kernstabiliteit’. Leren werken met houdingsspieren in je rug en bekken.
 • Golvende Beweging van de Wervelkolom.
  De rug is flexibel. Door je de golvende beweging van de rug gewaar te worden, gaat energie beter stromen. Als we de rug van onder naar boven in een golvende beweging op een natuurlijke wijze bewegen en op de juiste manier ademen, sturen we levenskracht en energie naar de wervelkolom. Hieruit volgt een ongehinderde circulatie van de vloeistof in de wervelkolom en stimuleert het uitscheidingsproces.
 • Draaiing van de Wervelkolom.
  In Dru Yoga komen alle bewegingen vanuit de rug. Een gezonde rug is de basis van een gezond lichaam. Een draaiende beweging begint altijd bij de basis van de wervelkolom en komt omhoog naar de nek. Het hoofd draait altijd als laatste. Als je terug draait begin je ook weer bij de basis.
 • Dru-Punten.
  In de stroom van de beweging zijn stiltepunten te onderscheiden, waarin de energie krachtig voelbaar kan zijn. Je ontwikkelt een dieper bewustzijn van de stilte in jezelf en het energieveld om je heen. Met Dru Yoga werk je aan het in balans brengen van de chakra’s en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart. De vijf kosha’s zijn niveau’s van bewustzijn die de basis van onze yoga beoefening vormen

Gezond zijn, dat willen we allemaal toch. Een gezonde geest, een gezond lichaam. De  kenmerken van Dru Yoga dragen hier een voor een toe bij. Dru Yoga laat zich erg goed aanpassen aan de lichamelijke mogelijkheden van de cursist en heeft een therapeutisch effect. Er zijn zowel oefeningen voor mensen met een uitstekende conditie als voor mensen die baat hebben bij rustige beweging.

De Dru yoga les wordt gegeven met persoonlijke instructie in kleine groepen. 
Daarnaast kan iedereen rekenen op persoonlijke aandacht in een ontspannen sfeer.
Maar ook doet iedereen de les mee op zijn / haar niveau.