Lu Jong Tibetaanse Yoga is ‘meditatie in beweging’. De bewegingen ondersteunen het zelfhelend vermogen van het lichaam.  Daarbij verhogen de oefeningen ook de innerlijke warmte. Hierdoor kun je een gezond lichaam houden maar ook nieuwe ziektes voorkomen. Met deze  helende bewegingsleer brengen we onze aandacht helemaal in dit moment. Je zou het ook een vorm van Mindfulness kunnen noemen.

De beoefening

Deze yoga vorm bestaat uit 4 series met in totaal 23 oefeningen. Deze oefeningen zijn bijzonder eenvoudig te leren en waarvoor je niet lenig hoeft te zijn. Desalniettemin blijven de series iedere keer dat je oefent weer uitdagen. Je komt in een verdiepingsproces.

Lu Jong Tibetaanse helende yoga is een fysieke beoefening die zich richt op onze gezondheid op een medisch niveau. Maar daarnaast is het ook een energetische beoefening die zich richt op onze gezondheid op een mentaal maar ook op een spiritueel niveau. Je komt tot lichaamsbewustzijn maar je zou ook  kunnen bemerken dat het oefenen je tot mentaal bewustzijn brengt.

Historie van het ontstaan van Lu Jong

De Tibetaanse bewegingsleer is 8000 jaar oud en werd beoefend door monniken die ver weg van medische hulp. Door het beoefenen va de Lu Jong bewegingen hielden zij zelf hun lichaam én geest gezond. Mensen die hoog in de bergen leefden, leefden in nauw contact met de natuur.  Als gevolg hiervan hadden zij in de gaten dat de elementen in de natuur (aarde, wind, vuur en water) ook in hun eigen lichaam aanwezig zijn. Door de natuur en de dieren die om hen heen leefden goed te bestuderen, ontstonden er vloeiende bewegingen gecombineerd met de ademhaling.

Het doel was de elementen in het lichaam te zuiveren en in hun oorspronkelijk staat terug te brengen. Zo kregen ze het voor elkaar gezond te blijven, de harmonie tussen lichaam en geest te behouden en (lichamelijke en geestelijke) blokkades te laten verdwijnen. Later werden de bewegingen en ademhalingsoefeningen aangevuld met kennis uit de Tibetaanse Geneeskunde en het Tibetaans Boeddhisme.

Hoe Lu Jong Tibetaanse Helende Yoga functioneert

  1. Vorm en beweging.
    De vorm of positie is belangrijk om het lichaam voor te bereiden terwijl de bewegingen op bepaalde punten afwisselen druk uitoefenen en loslaten.

  2. Zorg voor de wervelkolom.
    De wervelkolom is de batterij voor het hele lichaam. De wervelkolom is verbonden met onze kanalen, zenuwen, organen en ledematen. Ziekte ontstaat in de wervelkolom door een blokkade van wind, zuurstof of bloed.

  3. Opent de lichaamskanalen en chakra’s (knooppunten van energiekanalen) door het sturen van de adem (wind).

  4. Transformeert de elementen in hun zuivere toestand. De elementen, Ruimte, Aarde, Lucht, Vuur en Water worden gebalanceerd en gezuiverd.

Fysiek, mentaal en energetisch

Lu Jong is een Tibetaanse bewegingsleer. De bewegingen helpen bij de overdracht van hitte en energie in het lichaam. Het komt uit de Dözchen Bon en Trantrayana traditie. De gewaardeerde leermeester Tulku Lobslang heeft uit de verschillende scholen / stromingen een verzameling gemaakt van 23 oefeningen. Klik hier voor meer informatie over de oefeningen en hun heilzame werking. 

De gewaardeerde tibetaanse leermeester Lama Tulku Lobsang Rinpoche heeft de Lu Jong oefeningen aangepast zodat wij deze met ons westers lichaam kunnen uitvoeren. Gedurende ons leven zetten emoties en gedachtepatronen zich vast in ons lichaam. Door de juiste bewegingen en de adem kunnen we deze blokkades losmaken, laten we onrustige gedachten gaan en komen we in contact met onze innerlijke rust en wijsheid. De bewegingen worden gecombineerd met een bewuste ademhaling en kunnen door iedereen uitgevoerd worden.

Het gebruik van de adem

Elke beweging is een continue, vloeiende beweging. Iedere beweging wordt zeven keer uitgevoerd. Daarna ademen we de onzuivere wind uit; Lung Ro Sel. Door de beoefening van Lu Jong Tibetaanse Helende Yoga worden onze innerlijke kanalen open, helder en flexibel. Daardoor kunnen wij open bloeien en onze vlam van mededogen en compassie ontwikkelen. Door de beoefening van Lu Jong trainen wij onze kanalen, zodat wij een stralende gezondheid houden / krijgen en een levendige geest.

De Lu Jong Tibetaanse Helende Yoga les wordt gegeven met persoonlijke instructie in kleine groepen. Iedereen kan rekenen op persoonlijke aandacht in een ontspannen sfeer. De oefening, hoe groot of klein uitgevoerd, heeft altijd een grote heilzame uitwerking. De les begint met een korte activivatie waarna we de bewegingen van de 5 elementen uitvoeren en daarna 1 van de 3 andere series. We sluiten af met een korte meditatie.  Bij psychische- of lichamelijk klachten dien je altijd een arts te raadplegen. 

Algemene voordelen.
Bevordert heling door evenwicht te brengen in lichaam, adem en geest. De oefeningen geven daarnaast meer energie, kracht, ruimte, rust, helderheid en zorgen voor een soepele ruggengraat.

Fysieke gezondheid.
Bij regelmatige beoefening krijgt men weerstand tegen ziekte, grotere algemene kracht, beter immuunsysteem en uithoudingsvermogen. Bij intensieve beoefening worden ook de zintuigen krachtiger. De bewegingen helpen bovendien bij de overdracht van hitte en energie in het lichaam.

Mentale gezondheid.
Balanceren van de geest. Loslaten van negatieve emoties. Groeien van vreugde en mededogen. Leren de geest te gebruiken om de energie in ons lichaam te richten; blokkades los te maken en het helingsproces te faciliteren.

Energetische gezondheid.
De wind (adem) reist door onze subtiele kanalen en knooppunten. Door het controleren van deze wind kunnen we onze ziektes en onbalansen genezen.